Chicha to regionalny przysmak, będący odpowiednikiem naszego piwa. Tyle, że wytwarzany całkowicie z kukurydzy tzn. chicha de jora. Chica zawiera niewielką ilość alkoholu, od 1% do 3%. Istnieje wiele rodzajów tego napoju z różnymi dodatkami. W dużych miastach w restauracjach jest to najczęściej ciemnowiśniowy napój przypominający nasz kompot.
Prawdziwa chicha wygląda zupełnie inaczej i jest wytwarzana w górskich wioskach.
Do produkcji potrzebujemy:
- Kukurydzy
- Wiadra
- Doświadczonej Indianki
Indianka bierze ziarna kukurydzy, rozgryza je w ustach i wypluwa do wiadra. Tak przyrządzony trunek zaczyna szybko fermentować i przypomina żółtą breję z grubym kożuchem na wierzchu.
Smakuje to trochę jak kwaśna woda i jest podstawowym rozweselaczem na wszelkich lokalnych fiestach, gdzie doprowadza imprezowiczów do stanu błogiego snu.
Zajrzyj na naszego instagrama, gdzie pojawiają się posty dotyczące hiszapńskich trunków!