Chicha – regionalny hiszpański przysmak

Chicha to regionalny przysmak, będący odpowiednikiem naszego piwa. Tyle, że wytwarzany całkowicie z kukurydzy tzn. chicha de jora. Chica zawiera niewielką ilość alkoholu, od 1% do 3%. Istnieje wiele rodzajów tego napoju z różnymi dodatkami. W dużych miastach w restauracjach jest to najczęściej ciemnowiśniowy napój przypominający nasz kompot.

Prawdziwa chicha wygląda zupełnie inaczej i jest wytwarzana w górskich wioskach.

Do produkcji potrzebujemy:

  1. Kukurydzy
  2. Wiadra
  3. Doświadczonej Indianki

Indianka bierze ziarna kukurydzy, rozgryza je w ustach i wypluwa do wiadra. Tak przyrządzony trunek zaczyna szybko fermentować i przypomina żółtą breję z grubym kożuchem na wierzchu.

Smakuje to trochę jak kwaśna woda i jest podstawowym rozweselaczem na wszelkich lokalnych fiestach, gdzie doprowadza imprezowiczów do stanu błogiego snu.

Zajrzyj na naszego instagrama, gdzie pojawiają się posty dotyczące hiszapńskich trunków! 

Może Cię również zainteresować

Jak przygotować się do matury z hiszpańskiego?

            Matura kojarzy się z jakimś momentem kluczowym, granicznym, znaczącym. Młodzi ludzie zdają maturę, zazwyczaj z nadzieją na wspaniałą przyszłość. Czym jest ta przyszłość? Spełnieniem